Aalborg Karneval + Ryg

Gæsteindlæg: Tanker Før Operation

En af de gode ting ved skoliose er det sammenhold, man får med andre skoliose-blomster, der er i samme båd. Man knytter sig hurtigt til hinanden, fordi det er så skønt at møde nogen, der 100% forstår, hvad man går igennem. En af de piger jeg har mødt og knyttet mig til, er Henriette. Vi mødtes første gang til Skolioseforeningens rygcafe i Aalborg. Hun skal opereres efter sommerferien, og det har hun sagt ja til fortælle om her på bloggen. Jeg vil give ordet videre til Henriette, tag rigtig god imod hende ♥

Tanker før operation: fra endnu en Skoliose-Blomst

Først og fremmest vil jeg starte med ’kort’ at fortælle min historie og baggrunden for, at jeg skriver dette indlæg.

Som 11-årig skulle jeg finde en ny kjole da jeg skulle til bryllup. Kjolen sad forfærdelig skæv over mine hofter, og det var hér, at mit skoliose ”eventyr” begyndte. Det viste sig, at min rygsølje var C-formet og jeg var ca. 37 grader skæv. Som 12-årig fik jeg et boston korset på, da min daværende læge mente den kunne holde mig til jeg var fuldudvokset. I 1,5 år gik jeg med det, og det var faktisk helt fint. Korsettet irriterede mig ikke voldsomt, og med masser af humor blev mit korset en sjov del af min hverdag og mig. Som 13-14-årig fik jeg korsettet af, og den havde holdt mig på de 37 grader. Min læge mente at alt var godt og at jeg bare skulle sørge for at træne resten af mit liv.
Jeg har siden 13 års alderen lavet øvelser herhjemme med både elastikker og gymnastik bolde. Jeg har døjet forholdsvis meget med muskelspændinger i skuldrene og nakken, hvilket har ført til mange dage med hovedpine. Får at mindske smerterne har jeg fast gået til Mensendieck gymnastik én gang i ugen, og Kranio Sakral Terapi én gang i måneden. De seneste år har jeg fået øjnene op for styrketræning og hvad det gør af fantastiske ting for min krop og ikke mindst ryg.
Mine smerter begyndte dog for to års tid siden at tage til og jeg var sikker på, at min ryg var blevet forværret. Det viste sig, at det var rigtigt og min ryg i dag er 42 grader skæv. Dette gjorde, at min nuværende læge, Søren Eiskjær (Ålborg sygehus), tilbød mig en operation, som jeg takkede ja til.
Derfor står jeg nu, som 20-årig, overfor en operation i starten af september, og der er derfor MANGE tanker i mit hoved, som jeg i dette indlæg vil prøve at gøre lidt rede på 🙂

Hvordan forbereder jeg mig bedst muligt på operationen? Hvilke begrænsninger vil jeg få i min hverdag, efter operationen? Hvordan vil mine smerter være, efter operationen? Og er en operation nu det rigtige for mig?

Disse spørgsmål er nogle af dem, som har fyldt allermest i mit hoved efter jeg tog beslutningen om at blive opereret.
Jeg var så heldig at møde Sanne inden det blev besluttet, at jeg skulle opereres. Jeg har derfor haft muligheden for at følge Sannes rejse inden operationen og her efterfølgende, og dét er jeg kanon glad for! Sanne har givet mig et indblik i, hvordan hverdagen bliver på den anden side – og ifølge hende, så er den jo slet ikke så tosset 🙂
Men altså, Sanne har især åbnet mine øjne for, hvad en stærk krop som er i balance kan betyde for operationens udfald, derfor har jeg lagt mig en slagplan.

  • Kosten skal hovedsageligt være sundere – dog er der stadig plads til et glas hvidvin til maden og chokolade en fredag aften 😉
  • Træningen er blevet mere varieret, hvilket jeg tror på der vil forberede min krop bedst muligt på operationen. Ren styrketræning er derfor blevet skiftet ud med en blanding af; Styrketræning, svømning og yoga.
  • Nyd tiden inden operationen med dem jeg holder allermest af, og gør de ting som gør MIG glad.

Jeg vælger at nyde tiden inden operationen fuldt ud, uden de store begrænsninger. Dette betyder at jeg vil drikke alkohol i min studenteruge, men derefter bliver der også skruet gevaldigt ned for det. Jeg vil stadig nyde god mad sammen med mine veninder, familien og kæresten, men dog ligge vægt på at hovedmåltiderne består af nærende mad. Og så kommer det helt store fokus til at ligge på træningen. Når alt dette eksamensræs er overstået og huen sidder på hovedet, skal der fuld fokus på træningen, så jeg kan stå i mit livs form inden operationen. Ved at nyde livet, og samtidig gøre min krop så stærk som muligt, er jeg sikker på at jeg er så godt klædt på som muligt til, at klare operationen og den efterfølgende tid.

Jeg er meget spændt, og nervøs for, hvilke begrænsninger jeg vil få efter operationen. Jeg kender til mange der er blevet opereret for skoliose, og de fleste af dem lever et helt normalt liv uden begrænsninger eller fysiske men.
Men, jeg kender også et par stykker, som ikke har et normalt og velfungerende liv efter operationen. Èn har fået kroniske smerter, da skruerne sad forkert og har gjort skade på hendes nerver. Èn kan ikke være fysisk aktiv flere timer i træk, men er tvunget til at hvile sig flere gange om dagen pga. smerter, og vedkommende kan derfor hverken gå i skole eller arbejde.

Disse situationer frygter jeg, voldsomt! Men jeg tror på, at et positivt sind kan gøre underværker. Jeg har derfor valgt at sige til mig selv, at jeg tænker positivt og tror på, at resultatet og livet på den anden side bliver positivt og bliver et liv uden daglige smerter. Derudover så er jeg omgivet af en masse fantastiske mennesker som alle bakker mig op, og som er klar til at tage kampen op sammen med mig. Så tak til mine fantaske veninder, min familie og ikke mindst min kæreste, som støtter mig og giver mig troen på at alt nok skal gå.
Til slut vil jeg også sige dig, Sanne, tak for alle de svar du har givet mig når jeg har stillet nogle spørgsmål, og tak for at du lader os alle være en del af din skoliose rejse. Og tak for, at jeg kunne få sat lidt ord på mine tanker omkring operationen.

Tak for, at i brugte jeres tid på at læse om mine tanker omkring skoliose operationen. Jeg håber der er nogle skoliose blomster derude, som kan bruge det til noget 🙂
-A positive mind, is a positive life!

Varme hilsner fra
Skoliose blomsten, Henriette

Henriette

Jeg har lånt dette billede af Henriette fra hendes Facebook-profil. Se lige hvor smuk hun er 🙂

Husk du også kan læse gæsteindlægget fra Julie, som beskriver skoliose fra en venindes perspektiv 🙂

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Aalborg Karneval + Ryg