Gæsteindlæg: Skoliose fra en mands øjne

De Fantastiske Fire

Kristian Bang er fotografelev på Aarhus Universitetshospital, hvor han fotograferer patienter før og efter operationer. Arbejdet har inspireret ham til at kaste sig over et fotoprojekt om skolioseramte for at sætte fokus på den sjældne ryglidelse.

Af Kristian Bang

Forundring er en fantastisk størrelse. Jeg tager på arbejde, tænder kameraet og klargør atelieret. Patienter med alle tænkelige lidelser kommer forbi og skal fotograferes. I de ti minutter, det i gennemsnit tager at fotografere hver patient, er der ikke meget tid til at lære mennesket bag billedet at kende. Og her starter forundringen.

Hvem er personen bag sygdommen, og hvordan påvirker det vedkommende? Med netop de spørgsmål i baghovedet begav jeg mig ud i landet på en fotografisk rejse og ind i fire unikke personers liv for at give dem mulighed for at fortælle om deres liv med skoliose.

 

Andreas

I et lille, anonymt rækkehus i den stille by Grindsted ved Billund bor en 12-årig dreng, Andreas. Her bor han med sin mor og lillebror. Han spiller fodbold og går i 6. klasse. Ved første møde virker Andreas som en stille og eftertænksom dreng, men den stille og sky facade forsvinder hurtigt, da han ser kameraet og stolt viser sit værelse frem. Han hopper rundt, op på bordet, over på sengen, ned på gulvet og forfra igen, alt sammen med en bold i hånden og et stramt korset med kamuflageprint på overkroppen.

Andreas har nemlig en kraftig (72 graders) skoliose samt morbus scheuermann (krum ryg). Derfor skal han gå med korset 23 ud af døgnets 24 timer. Trods sin lidelse dyrker Andreas masser af sport, og han elsker fodbold. Det er endda lykkedes ham at blive “man of the match” i den sidste store fodboldturnering. Andreas vil gerne vise med billederne, at også drenge kan få skoliose, som ellers oftest rammer piger, og at man skal huske at være stærk lige meget hvad.

Andreas-2

skoliose

 

Andreas-3

 

Andreas-1

Maya

15 år og Kvinde med stort K. Maya lader sig ikke kue og er en stærk og stolt person. Hun arbejder i en tøjbutik og elsker shopping. Hendes rygsøjle roterer 26 grader om sig selv, hvilket har medført, at hendes ene skulderblad er mere fremskudt end det andet. Det ses ikke så tydeligt, men dog så meget, at hun er blevet mødt med spidse bemærkninger på grund af sin sygdom. ”Der var engang en, som råbte, hva’ så Quasimodo!,” fortæller Maya, som trækker på skulderen og ryster det af.

Det tager hårdt på Maya, når hun bliver kaldt øgenavne, men hun har lært at være stolt af sin ryg, og når hun tager til fest, har hun intet imod at tage en stram kjole på, ”og så må folk bare grine, hvis de får det bedre af det,” siger hun.

Maya-4

Maya-3

skoliose

skoliose

 

Sanne

For et år siden blev Sanne opereret for skoliose. Hendes ryg blev åbnet op og afstivere sat ind langs hele rygsøjlen, som hendes lange ar nu bevidner. Sanne er 26 år og studerer på Aalborg Universitet. Ved siden af studiet underviser hun i yoga, har et studiejob i kommunikationsbranchen, træner i et fitnesscenter og skriver en blog om skoliose. ”Man må ikke gøre sig selv til offer,” siger Sanne. ”Man skal holde sig motiveret og tro på det positive.” Derfor købte hun t-shirten med påskriften ”Wonderful things will happen” som gave til sig selv, da hun blev udskrevet fra hospitalet.

Sanne har sat sig det mål at backpacke i Peru og Bolivia til sommer, og billetterne er købt.

skoliose

 

skoliose

 

skoliose

skoliose

skoliose

Annika

I en villa i Farsø i Nordjylland bor Annika på 33 med sine to døtre på fire og syv år. Da hun var 16, blev Annika opereret for en skoliose, som var 70 grader øverst på ryggen og 30 grader i lænden. Hun husker sine teenageår med skræk. ”Jeg gik med store striktrøjer, som kunne dække korsettet, og jeg følte mig som en undskyldning for mig selv. Og så kan jeg huske lyden af et dunk, når drengene kastede viskelædere efter mig, og de ramte korsettet… dunk.”

Men selvynk er der ikke skyggen af hos Annika. Hun er som selvudnævnt ”sportsidiot” en meget aktiv kvinde. Hun spiller håndbold, løber, svømmer og træner i et fitnesscenter. Hun har gennemført fire halvmaratoner og regner med at nappe en kvart ironman til sommer. Sporten giver hende den fysiske styrke, der skal til for at holde ryggen i skak, og så giver den hende en mental styrke, som gør, at hun kan overvinde alt det, verden kaster efter hende. Hun lever med andre ord helt op til udtrykket what doesn’t kill you makes you stronger.

skoliose

skoliose

skoliose

skoliose

Fakta:

  • Skoliose er ikke en sygdom, men en fejlvækst i ryggens hvirvler. Skoliose er det fælles medicinske navn for skæv ryg og sidekrumning af rygsøjlen.
  • Morbus Scheuermann er en svær foroverkrumning i brystryggen (columna thorakalis) eller på overgangen mellem bryst- og lænderyggen (columna thorakolumbalis) og kan skyldes kileform af hvirvellegemerne.
  • Hvis skoliosen får frit spil, kan den udvikle sig til pukkelryg. 80 procent af skolioseramte er kvinder og piger. Tre til fire procent af alle børn og unge har skoliose, men kun en tiendedel af dem behøver behandling.

Kilde: Dansk Skoliose Forening og sundhed.dk

 

// Jeg vil gerne takke Kristian af hele mit skoliose-hjerte for denne flotte artikel og ikke mindst de stærke billeder. Lad os sammen hjælpe hinanden med at sætte mere fokus på skoliose, så ingen skal stå alene med det ♥ – Sanne

2

  • Bjørn F.

    Smuk og opløftende blog. min søn på 8 år har en mild skoliose som vi skal være ops på. Jeg er jo ret bekymret for om han på et tidspunkt skal i et 23 timers korset..i så fald ser det korset som Andreas har på knapt så voldsomt ud.Mit spørgsmål er: Hvilken type korset er det? mvh. Bjørn

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anne-Sophie

    Hold nu op en fin artikel, og smukke billeder! Tak for fantastisk læsning endnu en gang 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Gæsteindlæg: Skoliose fra en mands øjne