#UGE11CHALLENGE

Gode Råd Inden Skoliose-Operation

Indledningsvis vil jeg anbefale, at du prøver at være så aktiv som muligt inden operationen. Det er fuldstændig lige meget hvilken form for aktivitet, bare noget du kan holde ud med ryggen, og som gør dig glad. Sørg også for at være så meget udenfor som muligt, da 7 dage på et sygehus virkelig får dig til at savne den friske luft. I forhold til kost bør du prøve at spise så mange grøntsager som muligt og en masse proteiner (fx æg og kød).  Sørg for at få din søvn hver nat, så kroppen er så udhvilet som muligt. Det var nogle af de mere generelle ting inden operationen.

Helt konkrete ting, som er nyttige at vide inden operationen:

 • Hår: Flet dit hår inden operationen (gerne en fransk fletning), da dit hår ellers bliver meget uglet og svært at redde ud.

 

 • Tøj: Tag noget tøj med på sygehuset som du har det rart i, og som er nemt at få af og på. Man føler sig meget mere rask, når man efter et par dage kan komme over i sit eget tøj.
 • Pude: Nogle har også glæde af at have deres egen pude med på sygehuset, den kender man, og det føles mere hjemligt.

 

 • Vejrtrækning: Brug din vejrtrækning, når du har smerter under indlæggelse. Prøv at trække vejret langsomt ind igennem næsen og meget langsomt ud igennem næse eller mund. Du kan sagtens gøre dine smerter endnu værre ved at gå i panik og trække vejret alt for hurtigt. Bevar roen og prøv at være stolt af dig selv, lige meget hvordan du klarer smerterne. Skoliose-piger er seje, vi går igennem noget, som ingen andre kan forstå.

 

 • Musik: Tag gerne høretelefoner med til din tlf eller ipod, det kan virke beroligende at høre musik. Jeg fik dog ikke rigtig brugt mine. Jeg brugte meget fjernsynet på min stue, det fik mig til at slappe af.

 

 • Kvalme og is: Hvis du har kvalme og ikke har lyst til noget som helst mad, så spørg efter is på sygehuset. Det hjalp på min kvalme, og det var virkelig guld værd. Banan og jordbær kunne jeg også godt få ned.

 

 • Bevægelse: Sørg for at bevæg dig så meget du overhovedet kan efter operationen. Jo mere du ligger stille, jo mere ondt får du. Det er hårdt for kroppen at ligge så meget ned. Vip med fødderne, prøv at løfte benene en lille smule, skift stilling så ofte du kan, bøj armene og prøv generelt at holde kroppen i gang. De første gange du skal op at stå virker SÅ uoverskueligt og modbydeligt, men du får det meget bedre af det.

 

 • Besøg: Selvom du måske ikke har lyst til besøg imens du er indlagt, vil jeg anbefale dig at du får det alligevel. Det hjalp virkelig meget på humøret at se andre mennesker, som man holder af. De første 4 dage havde jeg min kæreste eller mor til at sove ved siden af mig på en madras. Det betød virkelig meget og gjorde mig tryg.

 

 • Søvn: Det er helt normalt, at man ikke sover specielt godt det første stykke tid og smerterne er muligvis også værst om natten. Men det skal nok blive bedre, det lover jeg 🙂 Efter ca. 2 uger sov jeg helt uden smerter og sov igennem hele natten.

 

 • Hold ud: Det vigtigste du skal vide: De første 4 dage er de værste! Tænk på at det er de dage, hvor du bliver sat på prøve, det er de dage du bare skal igennem, derefter bliver det lige så stille bedre. Men det er også vigtigt at bide sig fast i de små sejre. Det er en sejr første gang du kan sidde, første gang du kan stå, gå, børste tænder, smile, grine og endda græde. Det kan godt føles som om du bliver fuldstændig stiv hele vejen fra hovedet og ned over ryggen, men bare rolig, det forsvinder. Du får masser af bevægelighed igen. Hvis du bare vidste alle de ting, som jeg kan nu, det er helt vildt. Ting jeg troede, at jeg aldrig kom til igen.

 

 • Planer: Det er en rigtig god ide at planlægge noget som du kan se frem til og glæde dig til. Fx med en god veninde eller en fra din familie. Det kunne være en tur i biografen, en tur på cafe, eller noget helt tredje.
Her er jeg ude at spise med min familie ca. 3 uger efter operationen. Tjek den flotte holdning ;-)

Her er jeg ude at spise med min familie ca. 3 uger efter operationen. Tjek den flotte holdning 😉

 

 • Følelsesløshed: Du kan godt miste følelsen nogle steder på ryggen, og der kan godt gå et stykke tid inden følelsen kommer tilbage. Jeg har stadig områder på min ryg, hvor jeg ikke har 100% følelse. Men skidt med det, det er bare endnu en ting, der gør os specielle 🙂 Men det kan dog godt være ubehageligt at sidde op af en stol det første stykke tid. Derfor fik jeg fat i en speciel rygstøtte, den har virkelig været uundværlig. Linket til den kan findes her. Den vil også virkelig hjælpe dig, når du skal sidde i en bil, og når du begynder i skole igen. Jeg har mit sæde med mig mange steder. Jeg tror også, at de har et på sygehuset, som du kan få lov at prøve/låne.

 

 • Skift af tape: Når du kommer hjem fra sygehuset, skal I selv sørge for at skifte plasteret på ryggen. Efter lidt tid skal du muligvis gå med englehud (en slags tynd tape) på arret i et stykke tid. Et godt råd: skift tapen efter et varmt bad. Det er meget nemmere at få det af huden, når det er vådt. Det var det i hvert fald for mig.

 

 • Kontakt: Jeg skrev ret meget til et par andre skoliose-piger efter operationen omkring diverse ting. Det er virkelig rart at drøfte situationen med nogen som forstår. Du er altid velkommen til at kontakte mig, og måske kan jeg hjælpe dig med at komme i kontakt med andre også.

 

Jeg håber, at du kan bruge disse råd. Jeg ved, hvor skræmmende det hele er, når man går og venter på operationen. Heldigvis er det sjældent så slemt, som man går og forestiller sig. Hvis du har lyst kan du også læse om mine tanker inden operationen her eller hvordan det gik mig under opvågningen eller på Dag1 🙂

//Sanne

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

#UGE11CHALLENGE