Skoliose - Fra en Venindes Perspektiv

Skoliose-Tema: Smerter

Noget af det, som jeg bekymrede mig mest om inden operationen, var smerterne efter operationen. Hvordan ville det mon føles, når rygsøjlen var blevet vredet fuldstændig rundt for at komme tilbage i ”naturlig” position? Ville det føles som nervesmerter eller muskelsmerter? Ville det brænde i ryggen? Ville de overhovedet kunne smertedække mig?

Inden jeg begynder at svare på de her spørgsmål og beskrive min version af smerterne, er det meget vigtigt at nævne, at ikke to rygge er ens. Du oplever måske smerterne helt anderledes end mig. Det her er derfor min subjektive beskrivelse af mine smerter – og ikke dine. Men jeg er alligevel af den overbevisning, at du kan få rigtig meget ud af at høre om mit forløb inden dit eget, så du har noget at forholde dig til. At man ikke ved hvad der venter på den anden side, er nemlig noget af det mest frustrerende inden operationen.

Jeg vil prøve på at beskrive smerterne kortfattet – og selvfølgelig med mine egne ord. Hvis du gerne vil læse lidt mere detaljeret om den første dag efter operationen, kan du finde det her.

Min ryg før og efter operatioen :-) IRON LADY ;-)

Min ryg før og efter operatioen 🙂 IRON LADY 😉

Smerter inden skoliose-operationen

  • Forundersøgelser: Ingen smerter forbundet med forundersøgelser (blodprøver, ekg-hjertediagram, test af lungekapacitet, fotografering og samtale med narkoselæge)
  • Drop i hånden: Let smerte, da jeg skulle have lagt drop i hånden inden narkosen. Det svier lidt, men er hurtigt overstået. Sørg for at trække vejret dybt og roligt. Det hjælper rigtig meget. Bare luk øjnene på en dyb indånding og tænk på en rigtig dejlig sommerdag, hvor du har en stor lækker is i hånden.
  • Andre slanger: Alle andre drop, dræn, katetre etc. Blev lagt under narkosen, så dem mærkede jeg ikke noget til. Efter operationen kunne jeg nærmest heller ikke mærke dem, de var der bare.

Smerter under opvågning

  • Første indtryk: Jeg var imponeret over, at alt i min krop bare føltes så lækkert, da jeg vågnede. Jeg havde ikke spor ondt – og jeg var mildest talt hammer skæv af alt det morfin.
  • 0-10 skala: Jeg skulle beskrive mine smerter fra 0-10, da jeg ankom til opvågningen. De var stadig NUL.
  • Opkast: Meget let smerte da jeg kastede op første gang, det rykkede lidt i ryggen. Man skal lige lære den nye ryg at kende.
  • Smerterne tog til: Da morfinrusen lagde sig, tog smerterne til. Kroppen føltes træt. Ryggen føltes øm. Mine hænder med drop var ømme. Jeg havde en let smerte i brystet/hjertet, der bekymrede mig ret meget. Men intet af det var ukendte eller skræmmende smerter. Alt sammen er noget man godt kan forestille sig inden.

Læs mere om min version af opvågningen her.

Smerter under indlæggelse

  • Ømhed: De første dage på sygehuset er ryggen meget øm. Forestil dig, at alle dine muskler er fuldstændig mørbanket efter en virkelig hård træning. Forestil dig, at det strammer rigtig meget. Det føltes sådan – Ikke meget værre end det.
  • Sidde/gå: Første gang man skal op at sidde/gå, strammer det utrolig meget. Man bliver svimmel, måske lidt kvalme og ufattelig træt. Men det gjorde ikke ondt. Det strammede bare rigtig meget i ryggen.
  • Kom op: Du bliver øm i hele kroppen af at ligge så meget ned, så sørg for at komme så meget op som muligt. Selvom det føles uoverskueligt at komme op, så føles det så dejligt, når du kan komme ned at slappe af igen.
  • Rens af sår/skift af plaster: Efter operationen er det meget normalt at miste noget af følsomheden på ryggen. De fleste får det meste af følelsen igen, men der kan gå lang tid. Det positive er, at man stort set ikke kan mærke, når plasteret skal skiftes eller såret renses.
  • Fjernelse af slanger: Jeg var ret nervøs for om det ville gøre ondt at få fjernet de forskellige dræn, slanger osv. Men det gik overraskende godt:
  • Smertekateter: det er en meget tynd lille slange, der sidder fast i ryggen. Jeg kunne ikke mærke, da den blev fjernet. Det kildede måske lidt inde under huden;
  • Blærekateter: Det er en lille ballon i blæren, der skal tømmes for luft, og så fjernes den lige så forsigtigt. Det gjorde ikke ondt, men det er bare et lidt ømt område, så det var da en lidt speciel oplevelse. Det gjorde nok ikke oplevelsen bedre, at jeg også have menstruation, at sygeplejeren var en mand, og at han åbenbart kendte min kæreste. De hilste på hinanden 5 min. efter – åh gud, hvor kunne jeg have begravet mig langt ned under dynen der. Det kan vist svie lidt første gang man skal tisse efter, at det er blevet fjernet, men det gjorde det ikke for mig;
  • Ryg-dræn: jeg ved ikke om det er den rette betegnelse, men det er et dræn, der sidder og samler væske og blod op fra ryggen. Det samles ved hjælp af en slange i en tætlukket pose, der hænger ved siden af sengen. Da det skulle fjernes, kunne jeg godt mærke at det sad lidt dybt og at det forsigtigt blev fjernet. Men igen gjorde det ikke rigtig ondt, det var bare en uvant og måske lidt ubehagelig følelse;
  • Diverse drop: Min ene hånd/arm blev utrolig øm efter drop de første par dage, det brændte nærmest helt op til skulderen, når jeg skulle have antibiotika igennem. Men det hjalp gevaldigt, da de satte droppet i den anden hånd. Det går lynhurtigt, når drop skal fjernes, det gør slet ikke ondt på samme måde, som når de skal ind.

Smerter efter hjemkomst

  • Nervesmerter: I løbet af den første uge derhjemme oplevede jeg nervesmerter i lænden et par gange. Det er utrolig smertefuldt og man kan ikke gøre noget som helst, når de kommer. Jeg begyndte at græde de første gange, fordi jeg blev så forskrækket. Men de går over meget hurtigt, når man kommer ned at ligge og slappe af.
  • Pas på: Jeg tror, at nervesmerterne kommer ved overbelastning. Så pas på dig selv, hvis de dukker op. Sørg for at hvile, slappe af, trække vejret dybt og roligt.
  • Brystsmerter: Smerterne i brystet/hjertet fortsatte et par uger efter operationen. De var der ikke konstant, men de var der ofte. Som sagt blev jeg ret bekymret, for man er jo bange, når det handler om hjertet. Når man sad ved siden af mig, kunne man se hvordan hjertet hamrede af sted. Men jeg blev beroliget af, at andre piger havde oplevet det samme. Det gik lige så stille over. For en sikkerheds skyld synes jeg, at du skal kontakte din læge, hvis du oplever det samme.
  • Spændinger i skuldre: Det eneste, der har forfulgt mig efter operationen, er spændinger på bagsiden af min min venstre skulder. Inden operationen, var det også skuldrene jeg døjede med. Når jeg siger skulder, mener jeg egentlig bagsiden/indersiden af skulderbladet på ryggen – så det er nok mere ryggen end skulderen. Det kan gøre rigtig ondt, når skulderen er spændt helt op. Her kan blid massage hjælpe samt skulderøvelser med elastik og forsigtige rul med skuldrene. Husk at lave de øvelser, som du får besked på af fysioterapeuten – de er nødvendige.

Smerter i dag

  • Skulderen: I dag er det udelukkende min ”skulder”, der driller lidt. Hvis jeg ikke sørger for at hvile ryggen, når den er træt, så spænder det igen i mine skuldre.
  • Træthed: Resten af ryggen kan også godt blive træt, men det viser sig heldigvis ikke i smerter.

Hvordan oplever du dine smerter? Og giver det mening at læse min version? Jeg håber i hvert fald, at du fik noget ud af at læse med 🙂

//Sanne

2

  • Josephine

    Sanne, du er altså sej. Så glad for din hjælp – er enig med dig. Oplevede næsten smerterne på samme måde som du gjorde. ❤️❤️❤️

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Skoliose, Sundhed og Solskin

      Tak søde Josephine 🙂 Dejligt med feedback. <3

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Skoliose - Fra en Venindes Perspektiv